Czy na drodze ekspresowej, podczas postoju pojazdu silnikowego, który uległ awarii, masz obowiązek przez cały czas to sygnalizować?

Czy na drodze ekspresowej, podczas postoju pojazdu silnikowego, który uległ awarii, masz obowiązek przez cały czas to sygnalizować?

Tak

Nie

Wyjaśnienie pytania:

Odpowiedź tak, ponieważ zgodnie z art. 50.1 kierowca jest obowiązany sygnalizować postój pojazdu silnikowego na drodze ekspresowej przez włączenie świateł awaryjnych pojazdu lub świateł pozycyjnych oraz umieszczenie ostrzegawczego trójkąta odblaskowego.

Widzisz wyjaśnienie?

Kliknij na wyjaśnienie, aby odkryć jego treść.

Zachęcamy do pobrania aplikacji i nauki wszystkich pytań!

Wolisz uczyć się na komputerze? Załóż darmowe konto i korzystaj z app.zdanytest.pl. Postępy łączą się z aplikacją mobilną.

Pełny dostęp – cennik