Czy za tym znakiem "strefa zamieszkania" kierujący może spodziewać się pieszych, korzystających z całej szerokości drogi?

Tak

Nie

Wyjaśnienie pytania:

Odpowiedź "Tak" jest poprawna, ponieważ w strefie zamieszkania piesi mają prawo do korzystania z całej szerokości drogi i mają pierwszeństwo przed pojazdami.

Zgodnie z polskimi przepisami ruchu drogowego (Kodeks drogowy – art. 2 pkt 16 oraz art. 11 ust. 5), w strefie zamieszkania:

  • piesi mogą poruszać się całą szerokością drogi, a nie tylko chodnikiem,
  • kierujący pojazdami są zobowiązani ustępować pierwszeństwa pieszym,
  • obowiązuje ograniczenie prędkości do 20 km/h.

Znak D-40 "Strefa zamieszkania" oznacza, że za nim obowiązują te przepisy. Dlatego kierowca musi spodziewać się pieszych na całej szerokości drogi, a nie tylko na chodniku czy przejściu dla pieszych.

Widzisz wyjaśnienie?

Kliknij na wyjaśnienie, aby odkryć jego treść.

Zachęcamy do pobrania aplikacji i nauki wszystkich pytań!

Wolisz uczyć się na komputerze? Załóż darmowe konto i korzystaj z app.zdanytest.pl. Postępy łączą się z aplikacją mobilną.

Pełny dostęp – cennik