Czy w tej sytuacji, zjeżdżając z chodnika na jezdnię, jesteś włączającym się do ruchu?

Tak

Nie

Wyjaśnienie pytania:

Włączanie się do ruchu następuje (między innymi) przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Tutaj zatrzymanie nie wynika ani z warunków, ani z przepisów ruchu. Dodatkowo wjeżdżasz na jezdnię z chodnika, więc włączasz się do ruchu. Kiedy jeszcze będzie następowało włączanie się do ruchu - poszukaj w art. 17. ustawy Prawo o ruchu drogowym.

Widzisz wyjaśnienie?

Kliknij na wyjaśnienie, aby odkryć jego treść.

Zachęcamy do pobrania aplikacji i nauki wszystkich pytań!

Wolisz uczyć się na komputerze? Załóż darmowe konto i korzystaj z app.zdanytest.pl. Postępy łączą się z aplikacją mobilną.

Pełny dostęp – cennik