Zamierzasz skręcić w prawo do bramy. Czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu?

Tak

Nie

Wyjaśnienie pytania:

Zgodnie z art. 26 ust. 1 Prawa o ruchu drogowym, kierujący pojazdem jest zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa pieszym przekraczającym jezdnię, na którą wjeżdża, w szczególności podczas skrętu w drogę, bramę lub posesję.

Widzisz wyjaśnienie?

Kliknij na wyjaśnienie, aby odkryć jego treść.

Zachęcamy do pobrania aplikacji i nauki wszystkich pytań!

Wolisz uczyć się na komputerze? Załóż darmowe konto i korzystaj z app.zdanytest.pl. Postępy łączą się z aplikacją mobilną.

Pełny dostęp – cennik